Investigacions setmanals



Setmana 1:

El primer que vam fer va ser canviar als cargols de recipient i poder fer un hàbitat més adequat i que sigui més fàcil de netejar.
Una vegada vam tenir el terrari adequat vam posar una mica de terra, pals, pedres, una petita planta, molsa i escorça d’arbre. Vam introduir als cargols en el seu nou hàbitat. Aquest és més adequat, ja que és com el seu entorn natural.  El terrari, s’ha de mantenir humit , ja que els cargols necessiten humitat, per tant he de polvoritzar unes dues o tres vegades el terrari.  





A més li vam proporcionar aliment com és la pastanaga, l’enciam i una closca d’un per poder tenir la font de calci. He pogut observar que hi ha una gran selectivitat amb els aliments que  mengen els cargols. Uns dels cargols només menja pastanaga, uns altres només mengen enciam i un d’ells sí que menja tant enciam com pastanaga.


Un altre aspecte que hem pogut observar és que la femta és del mateix color que l’aliment que ha menjat, d’aquesta manera podem saber que és el que ha menjat aquell cargol.



El cap de setmana vaig poder observar com dos dels cargols estaven enganxats pels costats. Deduïm que potser s’estaven reproduint. Estava un ficat dins de l’altre.


Durant la setmana vam afegir nou aliment als cargols per poder observar si també ho menjaven i variar una mica la seva dieta. Vaig posar unes fulles de julivert i una mica de tomàquet. Vaig poder observar com en un primer moment un dels cargols va començar a menjar del tomàquet i un altre el julivert. A més també he pogut observar com també poden menjar-se la terra i l’escorça dels pals que havia posat al terrari.





Al principi el tomàquet només ho menjava un dels cargols, tot i que al llarg de la setmana com ho he posat sempre que hi posava nou aliment, he pogut veure com un altre dels cargols també menja. Per tant dels cinc cargols que hi ha al terrari només dos són els que mengen el tomàquet almenys de moment.
La higiene del terrari és important per tant cada dos dies rento el terrari i poso nou aliment quan és necessari.

Durant la setmana ha pogut observar com s’enfilen per tot el terrari i que estan molta estona enganxats als laterals del terrari, com s’enfilen un sobre els altres, com busquen l’aliment, com s'enfilen per la planta que hi ha al terrari i com la seva activitat és molt més activa de nit que no pas durant el dia.




Setmana 2:

Aquesta segona setmana d’observació i cura dels cargols, hem pogut observar diferents aspectes.

En primer lloc, vam rentar el terrari i afegir una mica més de terra.
En segon lloc, cada dos dies li posavem diferents aliments com és l’enciam, la pastanaga i el tomàquet i una nova closca d’ou pel calci. Durant aquesta setmana hem volgut posar-hi uns altres aliments per veure si també ho menjaven. Aquest cop li hem posat fruita, ja que els cargols poden menjar diferents peces de fruita. Hem provat amb una mica de plàtan. Tot i que hem pogut observar que un dels cargols de seguida es va posar a menjar, els altres el rebutjaven. A més ens hem adonat  que durant aquesta setmana no han menjat tant com a la primera setmana.


En tercer lloc, hem pogut observar com dos cargols es reprodueixen.


En aquesta fotografia podem veure com a la part del coll sobresurt l’aparell reproductor en els dos cargols.











En aquestes fotografies podem observar com estan units i per tant s’estan reproduint. A l'endemà  vam poder observar que continuaven units. Els cargols poden trigar moltes hores a reproduir-se. Postser dintre d’unes setmanes podem observar ous de cargols al terrari fins a poder veure petits cargols. Esperem poder veure aquest aspecte.
Com a curiositat, en el terrari hem pogut observar com han crescut un petit tall d’una planta. Suposo que aquest fet ha estat a conseqüència del tomàquet. Les petites llavors que hi ha en el tomàquet han caigut a la terra i a l'estar humit l’ambient s’ha agafat a la terra i ha brotat i crescut un petit tall.


Setmana 3:

En aquesta tercera setmana, hem tornat a canviar l’alimentació ( deixant les fulles d'enciam i la closca d'ou) dels cargols i també hem netejat el terrari i renovat la terra.


Hem optat per donar als cargols maduixa i fulla de col, ja que la seva dieta inclou verdures, fulles i fruites diferents. Volíem observar si els cargols mengen aquets tipus d’aliment, i al llarg de tota la setmana hem pogut confirmar que els cargols mengen maduixes i fulles de col.
Pensem que és bo variar l’alimentació d’aquests animals, ja que d’aquesta manera podem observar quins aliments mengen i quins no, i a més, les reaccions que provoquem oferint certs aliments.





Al modificar elements del medi extern, en aquest cas els aliments, provoquem diferents reaccions als cargols. Primerament, pensàvem que no menjarien maduixa, però a mesura que anaven passant els dies, ens hem donat compte de que si que els hi agrada.  
Al oferir cada setmana diferent aliments, ens permet reflexionar sobre els canvis observats i construir alguna explicació, sobre perquè no mengen alguns aliments, en canvi d’altres si, i sobre els canvis fisiològics que poden patir al menjar un tipus d’aliment. Totes les interaccions, accions, i modificacions que podem realitzar amb aquest ésser viu, condicionaran tant en el medi exterior com en l’interior del propi cargol.

També, hem observat un fet inesperat que ens fa reflexionar encara més. Un dels 5 cargols s’ha enterrat sota terra i no sabem el motiu. Hem buscat informació sobre aquet fet, però tots els articles ens expliquen que els cargols s’enterren sota terra quan hivernen o en estacions seques; per tant, aquesta explicació no és vàlida ja que estem a la primavera i és en l’estació de l’any que comencen a sortir. Hem estat buscant explicacions aquest fet però no traiem aigua clara. Pensem que també podria ser que busquin un lloc més humit ja que fa bastanta calor, llavors s'agama sota terra per trobar un espai fred. Una de les altres explicacions que pensem és que poder estar amagant els ous sota terra.  Esperem poder observar les següents setmanes el comportament d’aquest cargol i extreure diferents conclusions. 






Setmana 4

Aquesta setmana hem pogut observar i comprovar que el cargol que s'havia enterrat a sota terra havia sigut per posar ous. Hem vist que aquest ous els ha enterrat a la màxima profunditat que ha pogut.

A partir d'aquí hem volgut saber com és la reproducció dels cargols, fins que arriben a posar ous.

Cal dir que els cargols són hermafrodites, és a dir, són mascles i femelles, però no es poden autofecundar a si mateixos, de manera que han de buscar parella. De tal manera que els cargols passen per un ritual d’aparellament abans de reproduir-se. Generalment, una parella de cargol interactua un promig de 12 hores i a la nit. Al final d’aquest ritual, cada parella fertilitza els ous en l’altre.

Una vegada que els ous són fecundats, durant uns 15 dies aquests passen per un procés de creixement dins del cargol que comença amb la fecundació i el desenvolupament de l’embrió. Passades aquestes setmanes de gestació, els cargols posen ous i fan un forat per tal d’enterrar-los en llocs segurs i frescos, a uns tres centímetres de profunditat. Considerem que nosaltres hem proporcionat als cargols un hàbitat favorable, perquè es puguin reproduir, ja que hem posat al seu abast sorra humida, tot oferint-los un terreny ni massa dur, ni massa compacte. Per tant, la sora és  essencial perquè aquests visquin en un entorn humit i fresc.

A partir d’aquí podem veure com el cargol que s’havia enterrat a terra havia sigut per poder enterrar els ous a una profunditat de 3 centímetres aproximadament, per això si mirem a sota de la cargolera es poden veure un munt d’ous de cargols, ja que aquests animals poden arribar a posar fins a 100 ous.

No obstant, pensem que és en aquesta època de l’any, és en la que els cargols es reprodueixen.

Aquests ous són rodons i blans, són molt petits:



Així doncs, els ous són opacs, amb un diàmetre màxim de 6 mm i el seu nombre varia entre 20 i 60 ; els posa d'un en un i cauen suaument , sostinguts per un fil viscós. Un cop acabada l'operació, el cargol està extenuat ; prop del niu ha quedat una muntanyeta de terra , fruit de l'anterior excavació, amb aquest, servint-se sempre del peu, cobreix els ous. D'aquesta manera , els cargols que vagin a néixer estaran protegits dels raigs del sol i de la vista dels depredadors. Després, el cargol s'allunya i mai més tornarà a ocupar-se ni dels ous ni de la prole.
Cal destacar que aquesta setmana hem afegit a l'alimentació dels cargols julibert per tal de veure si aquest els hi agrada.


Setmana 5

Com explicàvem la setmana passada, com que s’han creat condicions favorables perquè els cargols es reprodueixin, és a dir temperatura, adequada (18 o 20 graus) i una humitat ambiental adequada.

Els cargols trigaran dos o 4 setmanes a néixer, aproximadament, des de que es produeix la posta.

Aquesta setmana hem pogut observar com els ous deixaven de ser tan blancs i començaven a prendre un color marró clar, atès que el cargol s’està formant i desenvolupant. A més a més, creiem que l’ou formarà part del cargol, ja que serà la closca d’aquests.

Hem volgut investigar sobre el que fan els cargols un cop neixen. Aquests quan trenquen l’ou, passen a un mode de supervivència, degut a què la seva closca encara és massa feble. De manera que necessitaran al menys tres dies més per poder sortir a la superfície i buscar l’aliment i la humitat que necessiten per tal d’augmentar el seu mida i començar a fase de creixement. Encara que al néixer el que primer busquen és calci per tal de poder obtenir nutrients addicionals per enfortir les seves closques.

Al final de la setmana hem pogut observar que els ous dels cargols ja no es podien veure sota terra, per tant, aquest havien començat a pujar cap a la superfície, tot i que encara no s’han deixat veure.

Pel que fa a l’alimentació, aquesta setmana, no hem afegit res, sinó que hem tornat a oferir-los-hi, tomàquet, enciam i pastanaga.
                  


 

Setmana 6:


Després de 21 dies des de la posada dels ous, hem pogut observar com han començat a aparèixer els primers cargols petits. Han estat durant uns dies sota terra, fins que han tingut les forces per sortir. Cal dir que els cargols quan surten de l’ou tenen molta gana i el primer que fan és menjar. El que mengen és el seu propi ou per adquirir calci i una vegada surten sota terra van a buscar aliment. Per aquest motiu no s’ha observat les closques dels ous dels cargols.
 
 
Aquest són tant petits que per poder veure’ls, s’ha d’observar molt bé. Hem pogut observar que els cargols són transparents i la seva closca té un color groc molt claret. A més és molt tova i es pot trencar amb facilitat. Per aquest motiu necessitaran més subministrament de calci per poder enfortir la seva closca fins a aconseguir tenir el color marró com la resta de cargols. Davant d’aquest fet hem pogut observar com els cargols més petits van en cerca de la closca d’ou i se la mengen per poder aconseguir el calci que necessiten.
Un altre aspecte que hem pogut observar és que aquests cargols tenen una mica més de rapidesa. Fins al moment només hem pogut observar tres cargols, esperem que durant els pròxims dies hi hagi alguns més.
Pel que fa la dieta a part de l’enciam, la pastanaga i el tomàquet hem afegit cireres per poder observar si els hi agrada. Els cargols s’han començat a apropar a la cirera, en un principi el rebutjaven i se n’anaven cap a un altre lloc a menjar dels altres aliments però després hem pogut observar com començaven a menjar d’aquest nou aliment, fins i tot els cargols més petits.





 Setmana 7:

Durant aquesta setmana hem pogut observar diferents aspectes.
En primer lloc hem pogut observar com han sortit dos cargols més de l’ou. En aquest moment ja són 6 cargols. Ens estranya una mica que amb la quantitat d’ous que hi havia hi hagi tant pocs cargols. Pensem que els motius siguin perquè alguns no han sobreviscut o no s’han format bé. O potser a l’hora de netejar el terrari, i treure les fulles d’enciam que no es menjaven estiguessin enganxant en les fulles i sense adonar-nos els hàgim llençat. Com són molt petits no es veuen a simple vista si no és que estan en moviment.
En segon lloc, hem pogut veure com una altra vegada dos dels cargols han començat a reproduir-se. Aquest fet és perquè tenen les condicions adequades per fer-ho.


En tercer lloc, la closca dels cargols s’està començant a posar més fosca, tot i que encara són transparents i petits, no han crescut massa des de la setmana passada.
Finalment hem observat com gairebé tots els cargols estaven enterrats a terra. El motiu segurament és per amagar-se durant l’estona de sol i poder mantenir la seva humitat.


Setmana 8:

Aquesta és l’última setmana que tindrem als cargols en el terrari. Al final de la setmana els deixarem lliures.
Durant aquesta setmana hem pogut observar com els cargols més petits han crescut més i la closca esta molt més fosca i amb els dibuixos característics que tenen els cargols a la closca. Tenen la closca molt més dura que la setmana passada. En anar adquirint el calci que li proporciona la closca d’ou ha fet que la seva closca es faci molt més forta i sigui més fràgil.


 
 A més hem pogut observar com hi ha un altre cargolet petit. El fet que hagi nascut en aquest moment és perquè els cargols poden trigar fins a un mes a sortir i depenent del temps que hagi trigat el cargol en pondre els ous.
 
 

 
Pel que fa l’alimentació li he posat un fong, per saber si aquest també ho mengen. En posar aquest aliment com sempre que afegim un de nou ho rebutgen, ja que d’un principi potser no saben el que és i ho han de poder olorar bé amb les banyes que ten molt a prop del terra. Al cap d’una estona hem pogut observar com un dels cargols més petits s’ha anat apropant i ha començat a menjar el fong.
 

 
El dijous dia 9 de juny, vam deixar als cargols en llibertat pels voltants de la universitat. Vam escollir un lloc on hi hagi vegetació per tal que els cargols puguin aconseguir aliment. A més de què es puguin amagar en les hores de sol. A partir d’ara els cargols hauran de sobreviure i buscar l’aliment i lloc més humits, tot i que aquest aspecte depèn de si plou o no.







 

5 comentarios:

  1. Moltes gracies pel vostre estudi perquè jo tinc dos cargols I aquesta informació em será molt útil . M'agradat moltíssim

    ResponderEliminar
  2. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  3. M,ha semblat un estudi, fruit de la observació molt interessant, explicat de forma molt entenedora i les fotos també són molt il.lustratives.

    ResponderEliminar
  4. Molt bon estudi, m'encanta que sigui tan pràctic i visual. Felicitats

    ResponderEliminar
  5. La terra que hi heu posat,quina és?gràcies.Gracies per l'estudi!

    ResponderEliminar